lunes, 1 de diciembre de 2008

El Partenó


El Partenó es el temple grec situat en la Acrópolis d'Atenes, dedicat a Atenea, deesa protectora de la ciutat d'Atenes. Es el monument més important de la civilització grega antiga i està considerat com una de las més belles obres arquitectòniques de la humanitat.
El Partenó es un de ls principals temples dórics que es conserven. Les seues dimensiones són: 69,5 metres de llarg, 31 d'ample i 10,93 d'altura.
El Partenó sustituí a un temple anterior en el mateix lloc, conegut com el Pre-Partenó o Hecatompedó, construit abans de les Guerres Mèdiques, y destruit pels perses.

La construcció del monument, realitzada, casi exclusivament en màrmol blanc del mont Pentélico, fou iniciada per Pericles y es desarrollà entre els anys 447 y 432 a.C. Els arquitectes encarregats de l'obra foren Ictino i Calícrates, i van estar, en la majoría dels casos, baix les ordens del famos escultor atenenc Fidias, autor de la decoració escultórica i de la gran estatua criselefantina de Atenea Partenos que estaba situada com a peça central del temple.

No hay comentarios: